Zamość - ZAPROSZENIE
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1478
do udziału 13 VI 2018 r. w Konferencji
PRZEDSIĘBIORCA I KONSUMENT – WSPÓLNE CELE
Komunikat UOKiK 30.05.2018: Żywność specjalnego przeznaczenia - kontrola Inspekcji Handlowej
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1205
- Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę jedzenie dla małych dzieci, sportowców i osób na diecie.
- Kontrolerzy mieli zastrzeżenia jedynie do 9,4 proc. zbadanych produktów.
- Nieprawidłowości najczęściej dotyczyły oznakowania.
Komunikat UOKiK 25.05.2018: Przed Dniem Dziecka: czy zabawki są bezpieczne?
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1135
- Małe elementy w grzechotkach, zbyt dużo ftalanów w lalkach, pluszaki z pękniętymi szwami – takie nieprawidłowości wykryła Inspekcja Handlowa.
- Miała też wiele zastrzeżeń formalnych, np. brakowało danych producenta lub importera, niezbędnych ostrzeżeń czy instrukcji.
- W efekcie kontrolerzy zakwestionowali w 2017 r. prawie co czwartą, a w pierwszym kwartale 2018 r. – prawie co trzecią ze sprawdzonych zabawek.
Bezpieczna Szkoła – Bezpieczna Lubelszczyzna
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1430
W dniu 14 maja 2018 r. na błoniach pod Zamkiem Lubelskim, odbyła się kolejna edycja festynu pod hasłem „Bezpieczna Szkoła – Bezpieczna Lubelszczyzna”. W wydarzeniu tym udział wziął Lubelski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej Kazimierz Mareczka, oraz pracownicy wojewódzkiego inspektoratu.
Komunikat UOKiK 30.04.2018: Bezpieczna majówka przy ogrodowym grillu
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1207
- Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek.
- Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich – głównie ze względu na oznakowanie.
- UOKiK radzi, jak bezpiecznie grillować.
Komunikat UOKiK 26.04.2018: Pułapki w menu dla turysty - kontrole Inspekcji Handlowej
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1145
- Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych.
- Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
- Nad bezpieczeństwem żywności serwowanej turystom czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna, która sprawuje nadzór nad obiektami branży spożywczej.
Strona 34 z 53